Glasprodukten

Isolerende beglazing

Wie kent niet de merknaam “Thermopane”?
Deze zeer bekende voorloper van het moderne isolatieglas werd al vlak na de 2de wereldoorlog toegepast door Glas Abeln NV.
Thermopane is in de volksmond nog steeds bekend als soortnaam voor een type dubbele of isolerende beglazing. Men kan het vergelijken door tegen iedere auto “Volkswagen” te zeggen in plaats van “auto”.
Thermopane is een merk isolerend dubbelglas, net zo als Volkswagen een merk auto is.
Tegenwoordig wordt het isolerend dubbelglas volgens efficiëntere productiemethoden gemaakt en zijn veel meer variaties mogelijk. Bovendien zijn er meer fabrikanten en dus voor de klant meer keuzemogelijkheden.

Wat is isolerend dubbelglas eigenlijk?
Normaal isolerend dubbelglas wordt gemaakt van twee bladen glas, die onder geconditioneerde omstandigheden met een kokerprofiel aan elkaar worden gelijmd, zodat tussen de glasbladen een hermetisch afgesloten ruimte met droge lucht gecreëerd wordt, die voor een goede thermische isolatie zorgt.
In extreem koude gebieden wordt wel drievoudig dubbelglas gemaakt met drie glasbladen en twee luchtruimtes. Omdat in normale kozijnen dit moeilijk toepasbaar is, de materiaalkosten 50% hoger liggen evenals de productiekosten, werd eind 20ste eeuw gezocht naar technologische verbeteringen: Hoog Rendementsglas werd geboren. In de jaren ’80 kwamen de eerste types op de markt. Dezelfde dikte als normaal dubbelglas en een isolatiewaarde die de waarde van driedubbel glas benaderde.
In de jaren ’90 werd het product geperfectioneerd: het huidige HR++ glas heeft een isolatiewaarde, die beter is als een geïsoleerde spouwmuur.
In onze showroom kunt u een en ander met ogen en handen zien en voelen!
HR++ glas wordt in nieuwbouw momenteel gewoon voorgeschreven. In Duitsland gaat men zelfs over naar driedubbel HR++ glas met een U-waarde van 0,5 W/m² K! Zal wel HR+++ glas gaan heten…

Combinaties
Door het combineren van verschillende glassoorten en het vullen van de ruimte tussen de beide ruiten (spouw) met gassoorten in plaats van droge lucht, kunnen zeer specifieke eigenschappen bereikt worden.

 • Geluidswering (denk aan verkeersoverlast, vliegvelden, treinverkeer)
 • Inbraakpreventie (in diverse gradaties leverbaar)
 • Zonwering (tientallen combinaties)
 • Pantserglas (banken, juweliers)
 • Constructieglas (winkelpuien, glazen gevels, U-balken)
 • Decoratieve toepassingen (figuurglas, geëtst glas, gezandstraald glas).

Vaak kunnen bovengenoemde eigenschappen nog gecombineerd worden in één ruit!
Om de voor u meest geëigende toepassing te vinden is het raadzaam eerst te inventariseren wat uw wensen zijn en vervolgens met ons de daarbij passende specificatie te zoeken.

Veilige beglazing
Veiligheidsglas vermindert de risico’s aanmerkelijk. Beglazing noemen we veilig, wanneer breuk vrijwel uitgesloten is, of wanneer bij een breuk geen gevaarlijke scherven ontstaan. Tot veilige beglazing kunnen worden gerekend:

Gehard glas
Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte. Bij breken valt het uit elkaar in kleine stukjes (zoals bijvoorbeeld de zij- en achterruit in een auto), die geen diepe wonden kunnen veroorzaken. Gehard glas is dus ideaal om toe te passen op plaatsen waar glas snel kan breken, zoals tochtdeuren en buitenpuien. Omdat er na de breuk een gat ontstaat, moet gehard glas niet worden toegepast op plaatsen waar dat gevaarlijk kan zijn, zoals bij balustrades.

Gelaagd glas
Gelaagd glas bestaat uit twee of meer ruiten, die met elkaar zijn verbonden door een transparante en onzichtbare tussenlaag van kunststof. Een voorruit van een auto is gemaakt van gelaagd glas. Het grote voordeel van gelaagd glas is dat er geen stukken uitvallen als het breekt. Die kunststof tussenlaag houdt alles bij elkaar. Gelaagd glas is dus wel veiliger, maar niet sterker dan gewoon glas. Gelaagd glas is aan te bevelen voor balkonruiten en op al die plaatsen waar er een grote kans bestaat dat iemand door het glas kan vallen.

Kunststof plaatmateriaal
Kunststof plaatmateriaal kan ook als veilige beglazing dienen. Vooral polycarbonaat leent zich hier goed voor: het is uitzonderlijk sterk en vrijwel onbreekbaar. Zelfs voor gebogen vlakken is het uitstekend te gebruiken. Kunststoffen zijn een uitstekende mogelijkheid op plaatsen in en om huis waar gehard glas niet veilig genoeg is, bijvoorbeeld balustrades. Nadeel is dat kunststoffen veel gevoeliger zijn voor krassen en op den duur vergelen.

Normaal glas voorzien van veiligheidsfolie
Veiligheidsfolie komt niet in plaats van het gewone glas, maar wordt erop geplakt. Bij breuk van het glas worden de scherven net als bij gelaagd glas door de folie bij elkaar gehouden. Het grote voordeel van veiligheidsfolie is dat het in bestaande situaties kan worden aangebracht. Het aanbrengen is vrij eenvoudig zelf te doen. Op grote raamvlakken kan de folie beter door gespecialiseerde leveranciers worden aangebracht. Nadeel is dat de folie niet krasvast is en dus voorzichtig moet worden schoongemaakt.

Alternatieven
Vind je de hier genoemde mogelijkheden wat al te ingrijpend, dan kun je het volgende doen. Maak grote glasoppervlakken zichtbaar door er stickers op te plakken of iets voor het glas te hangen. Er zijn verschillende decoratieve merktekens van plakplastic in de handel. Scherm de onderzijde van een groot glasoppervlak af met bijvoorbeeld houten latjes of een plaat board.

Glazen deuren
Glas Abeln is van oudsher gespecialiseerd in het leveren en monteren van hardglazen deuren en puien. Hardglas is bij uitstek geschikt om gebruikt te worden als constructief bouwmateriaal.

 • Normaal (lees “niet gehard glas”) is goed bestand tegen normale windbelastingen, mits de norm NEN2608 wordt toegepast. Voor constructief gebruik, zoals glazen deuren en winkelpuien, moet het glas een veel hogere mechanische belasting kunnen weerstaan. Dit wordt bereikt door het zogenaamde “harden” van het glas. Dit kan bij vele glassoorten worden toegepast, waaronder enkele soorten figuurglas.
 • Met speciale onderdelen kunnen deuren worden uitgevoerd als zogenaamde “aanslagdeuren” (deze draaien naar binnen of naar buiten) en als pendeldeuren (doordraaiende deuren).
 • Daarnaast beschikken we over verschillende systemen met schuifdeuren en vouwdeuren.
 • Ook douchedeuren zitten in ons programma.
 • Vanaf 1 juli 2009 is Glas Abeln BV exclusief dealer van de glazen deuren van Semcoglas. Bij onze oosterburen zijn glazen deuren veel meer ingeburgerd en dat uit zich in een breed spectrum aan designs, kleuren, fusions en prints.